
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
είναι η επιστήμη που ασχολείται με την αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση στις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, αναπτυξιακή ή λειτουργική.
O λόγος αφορά την ικανότητα αναγνώρισης λέξεων και εννοιών καθώς και να μπορεί το άτομο να επικοινωνεί μέσω ενός κωδικοποιημένου συστήματος σε όλες του τις μορφές, δηλαδή την προφορική και την γραπτή.
Η ομιλία είναι ένα λεκτικό μέσο επικοίνωνιας ή μεταβίβασης του νοήματος. Για να πραγματοποιηθεί, απαιτείται ακριβής νευρομυικός συντονισμός και είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων κινητικών συμπεριφορών. Επίσης, η ομιλία αποτελείται από συνδυασμούς ομηλητικών ήχων, την ποιότητα φωνής, τον επιτονισμό και τον ρυθμό. Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά μέρη χρησιμοποείται με στόχο να τροποποιηθεί το ομιλητικό μύνημα.

Το μωρό αντιδρά στους ήχους
Κάνει βλεμματική επαφή.
Αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του.
Χαμογελά όταν του μιλάτε.
Ανταποκρίνεται στο όνομά του.
Γυρίζει το κεφάλι του προς την πηγή των ήχων.
Διαθέτει κάποιο βασικό λεξιλόγιο.
Το λεξιλόγιό του διαθέτει 20-50 λέξεις.
Υπακούει σε απλές εντολές.
Χρησιμοποιεί δύο λέξεις για να σχηματίσει φράσεις.
Χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάισμα μωρού κ.α).
Απαντάει σε ερωτήσεις.
Κάνει απλές προτάσεις.
Μπορεί να παρακολουθήσει ένα διάλογο.
Του αρέσουν τα παραμύθια και τα παρακολουθεί με ευκολία.
Κάνει ερωτήσεις.
Απαντάει σε όλα τα είδη ερωτήσεων.
Γίνεται κατανοητό και από ανθρώπους που δεν γνωρίζει.
Η ομιλία του πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των ενηλίκων όσον αφορά τη γραμματική και το συντακτικό.
Διηγείται τις εμπειρίες του.
Έως 4 χρονών
Έως 3 χρονών
Έως 2 χρονών
Έως 12 μηνών
Πώς αναπτύσσεται φυσιολογικά ένα παιδί;
Τι είναι πρώιμη παρέμβαση
Είναι γεγονός ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και γι’ αυτό μπορεί να υπάρξει κάποια διακύμανση σχετικά με το χρόνο που κατακτά κάποια δεξιότητα, ωστόσο ο μέσος όρος σημαίνει κάτι και ειδικά αν έχει περάσει εξάμηνο και το παιδί δεν παρουσιάζει πρόοδο, τότε θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός.
Ως πρώιμη παρέμβαση ορίζονται όλες οι μορφές παιδοκεντρικών δραστηριοτήτων εξάσκησης και εκπαίδευσης καθώς και δραστηριοτήτων που αφορούν στην καθοδήγηση των γονέων αμέσως μετά τον προσδιορισμό της κατάστασης των παιδιών. Η πρώιμη ανίχνευση είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον των παιδιών, επειδή μας επιτρέπει να οργανώσουμε έγκαιρα παρεμβατικά προγράμματα, να στηρίξουμε ψυχολογικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους και να προλάβουμε ίσως περισσότερο σοβαρές επιπλοκές. Η πρώιμη παρέμβαση απευθύνεται στο ίδιο το παιδί, στους γονείς, καθώς και σε ολόκληρη την οικογένεια και στο ευρύτερο περιβάλλον.